Ambo anak jati kelatte dan peminat product yang tiada di negeri lain produce iaitu anchovice sauce yang terkenal dengan nama manja BUDU. Asal budu dari anok bilih yang melalui proses pemaraman yang lama setelah di campur dengan garam,asam dan beberapa bahan lain.Kalau nak tahu detail sila tanya tuan punya kilang Budu Cap Ketereh .
Sememang nya Budu itu pada zat hukum nya makruh sahaja.Tapi jika bandingkan dengan makanan dalam tin atau sedia dikilang sekarang cuba tenguk ingredient dulu belum beli ado campor dengan gapo... takut nanti ada sumber tak halal di campur sama,lagi teruk...
Budu asal rasa nya masin pherak tapi kalau dah di adun dengan asam kiyaa (buah asam limau purut),ikke selayang panggang tawar,buwoh lado burung atau lado chengikt lawan pulok dengan bungo kunyit mudo perggh tengok nyakuk ko tidok.Ada pula gulai kuning ikan rebus buah blimbing buluh dan anok terbul goreng kunyit biar garing. Keno pulok musim2 periyang hujan duk bereek .macam bulan 11 dan 12 .
Budu bulih diubah kepada sejenis tumis atau budu masok untuk di campur dalam Nasi Kerabu kelantan.(kerabu Hitam) caranya budu di tumis dengan tahik minyok tanok @ minyak nyior/kelapa Sekarang minyak nyior dah tak ada orang buat dah semua main minyak kilang (kelapa sawit).Buat gini pong sedap jugok.
Satu lagi spesis budu adalah ikan budu @ ikan pekasam.diasanya diperbuat dari anok ikan kembong
jantung pisang |
Ulaman Yang Biasa
maksud perkataan BUDU kalu nok tahu Email ko ambo ambo buleh rogghyat bui....
ReplyDelete