|
tepung bungkus |
|
my place in kota bharu |
Penceritaan kali ini tentang keistimewaan makanan tradisi Kelantan .
Kalau Ambo balik ke Kelantan perkara yang pertama terbayang dalam fikiran adalah masakan tradisi yang jarang didapati di iuar Kelantan.Kelantan amat terkenal dengan kuih -muih yang manis-manis belako mungkin disebabkan oleh gadis atau anok daranya manis2 dan menarik heeee... Sebab itulah Ambo kawin dengan Mek kelate jugok.
Ambo suka beli makanan pagi di kedai Kubang Pasu dekat dengan Masjid Mauhammadi Di bandar Kota Bharu dan kedai2 yang Ambo suka disekitar bandar.Kalau belah petang kepasar Gok Kapor di Kg.Cina.
Disitu terdapat belbagai pilihan makanan Kelantan yang boleh di pilih.Pasar Siti Khadijah adalah pusat penjualan pelbagai makanan tradisi Kelantan dijual dan boleh dijumpai.
Makanan bagi sarapan pagi yang unik adalah Nasi Tupang,Nasi Belauk Pagi,Pulut Kuah dan Satay ,nasi dagang Kelantan(beras lembut)dan nasi kerabu hitam (biru).
|
nasi tupang |
|
nasi belauk pagi |
|
nasi dagang kelantan |
|
nasi krabu itam |
Disamping itu Ambo suko makan kuih pagi tradisi seperti pulut lepa(panggang),pulut bakar,che mek molek kuih koci,tepung bungkus dan banyak lagi kuih tradisi yang boleh didapati dan di beli.
|
che mek molek |
|
pulut bakar |
|
pulut lepa/pulut udang |
Kadang2 untuk minum petang Ambo pergi mendapatkan kuih manis kesukaan Ambo di kedai Gok Kapur sambil menbeli barangan dapur ikan segar yang datang dari kedai Buluh dan sayuran segar dari seberang Pasir Pekan atau hasil laut dari Kg Laut yang dibawa untuk dijual dipasar ini.
|
tepung serunai |
|
tepung pelita |
|
kuih cucur |
|
pasar besar siti khadijah di jalan buluh kubu |
Dalam kepelbagaian makanan istimewa itu terdapat sejenis makanan yang unik iaitu Ettok.
|
laksam |
|
laksa kelantan |
Laksa Kelantan dan laksam adalah makanan malam atau petang yang Ambo suka makan,kuah nya dari sumber ikan tamban dan banyak ulam-ulaman sebagai assesori tambahan.
|
tempat jualan biasanya atas gerei |
Paling istimewa apabila bulan Poso atau Ramadhan datang banyak Pasar Ramadan di adakan diseluruh Kelantan ,khas nya di sekitar bandar Kota Bharu.Jualan kuih dan makanan tradisi dilambakkan dengan pelbagai rasa,jenis ,warna dan resepi unik negeri Kelantan.Makanan manis menjadi keutamaan kiuh dari Kelantan yang di adun dari tepung beras,pulut dan penggunaan telur itik dan ayam.Pemanis yang biasa digunakaan adalah Gulo dan Nissan kerek.
|
tahi itik |
|
teri mandi |
|
saguppa |
|
nikbat |
|
lompat tikam |
|
jala mas |
Kepelbagaian masakan dan kuih menjadikan negeri Kelantan amat unik dalam amalan permakanan masyarakatnya.
|
akok bunga |
|
akok kedut |
|
buah tanjung |
|
butir sagu |
Lauk pauk pula di pelbagaikan dari sumber makanan laut,herba dan tumbuhan dan dari sumber haiwan ternakan dan sumber hasil dari sungai .Makanan yang jarang dijual luar dari Kelantan seperti kerabu sare dan Ettok.
|
ayam percik |
|
percik perut ayam |
|
solok lado |
DiKelantan kuih pada kebiasaan di panggil Tepung.
|
gelembung buaya |
|
jering rebus |
|
kasui |
|
tepung manis ubi kayu |
|
lepat pisang |
|
lepat ubi |
|
putu halba |
|
tupat dakap |
Makanan pelik2 lompat tikam ,tahi itik....Amazing And Unique Of Negeri Kelatte.
No comments:
Post a Comment